Tuesday, June 17, 2014

Daging Dendeng

Sebenarnya dah lama akak tak masak Daging Dendeng ni, resepi pun macam ingat-ingat lupa dah. So last weekend bangun aje dari tidur akak dah termimpi-mimpi nak masak daging dendeng ni since puasa pun dah dekat, jadi senang la kalau bangun sahur tu kita panaskan aje dan makan dengan nasi panas atau roti pun best gak.

Hubby jadi mangsa pagi-pagi Ahad tu suruh pegi pasar beli barang-barang buat dendeng daging. So kepada adik kakak yg nak mencuba masak daging dendeng ni boleh le ikut resepi versi Kak Intan ye.

A.
1 kilo daging

B. Blend

Cili mesin (better mesin sendiri daripada guna cili boh, rasa lebih umph)
5 biji bawang besar
7 ulas bawang putih
1 inci halia
3 batang serai- diketuk

C.
5 helai daun limau purut - utk menaikkan bau
bunga lawang
kulit kayu manis
Kicap lemak manis

Cara-caranya :-

Rebus daging hingga empuk, dah empuk dan sejuk baru dipotong nipis dan diketuk hingga nipis. Bab ni akak paling tak sukerrr, penat. Tapi dek kerana keinginan berkobat-kobar untuk masak, akak gagahkan juga. Dah abis potong goreng tapi jangan garing sangat nanti keras.

Mesin bahan B hingga lumat. Guna minyak yang kita goreng daging tadi untuk menumis bahan B & C sampai garing. Dah agak-agak garing masukkan kicap manis dan sedikit air rebusan daging tadi. Masukkan juga daging yang telah digoreng dan daun limau purut untuk menaikkan bau.

Masak hingga kering atau pada yang suka berkuah biarkan dia basah sikit. Tadaaa! siap dah. Sedap dimakan dengan nasi atau nasi impit. Kak Intan dah tak pandang kiri kanan dah.. terus ngap. cuba tau!








No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...