Wednesday, April 30, 2014

Dinner

Semalam Kak Intan ambik time off sebab ada hal nak disettlekan so by 4.15 pm akak dah gerak dari office. Pong pang  pung pang keje dah beres.. terus balik umah.

Tetiba adrelin naluri ibu mithali menjalar kat seluruh badan, akak kena masak la hari ni. Dah lama rasanya akak pencen masuk dapur. Kalau masak pun cuma during weekend je.

So apa menu Kak Intan hari ni? Kak Intan nak masak feveret lauk my hubby la.. Ikan Bawal Taucu. Untuk anak2 lak akak goreng je telur dadar senang citer dan sayur kobis goreng.

Kak Intan percaya ramai yang tahu masak tauchu ni tapi pada adik-adik yang baru kahwin dan laki minta masak Ikan Tauchu, ini la caranya :-

Ikan Bawal Masak Taucu

Apa-apa jenis ikan yang telah di goreng.
Mayang bawang merah, bawang putih, halia. Ketuk 1 serai.
3 sudu besar taucu dan sedikit asam jawa
Utk hiasaan : cili hijau, cili merah, tomato dan cili api

Caranya :-

Tumis bahan yang di mayang sampai garing. Masukkan tauchu, kacau sebentar dan masukkan air panas dan air asam jawa.

Biar hingga mengelegak dan masukkan ikan yang telah di goreng dan bahan-bahan hiasan.
Masukkan bahan perasa dan tada! dah siap.

Senang dan mudah kan.




 
Bahan menumis, yg bahan hiasan tu masukkan last ye


Ikan bawal yg siap di goreng garing

Dah siap

Sayur goreng orang malas. Kak Intan main campak-campak je :)

Dah siap terhidang, jom kita makan.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...