Sunday, June 6, 2010

Ikan Masin Masak Lemak Nenas

Ini resepi ketiga Kak Intan untuk minggu ni, tapi kan kan.. gambar tak cantik, maklumle guna camera phone aje. Tak pe le ye, janji ada rasa keenakannya.

Bahan-bahan :-

Isi dan tulang Ikan kurau masin - sebanyak mana yg nak makan (kalau ramai tu banyak le)
Nenas (potong kecil)
1 biji santan pekat
2 biji bawang besar
1/2 inci halia
1 inci kunyit hidup
1 batang serai (di ketuk-ketuk manja)
Cili api - taruk banyak kalau suka pedas
1 keping asam keping
Cili hijau & buah tomato utk hiasan

Cara-caranya :-

Tumbuk bawang, halia, kunyit & cili api. (bagi Kak Intan, kalau tumbuk lagi sedap daripada mesin sebab rasa tumbuk dengan batu lesung tu lebih kick lagi)
Masukkan dalam periuk bersama-sama ikan masin, asam keping, serai dan santan.
Bila mengelegak masukkan nenas. Kacau sebentar dan last sekali masukkan cili hijau, buah tomato dan perasa.

Angkat dan makan dengan nasi, ikan goreng, sambal belacan bersama ulam-ulaman kampung. "Fulamak, mak mertua lalu pun gua tarak nampak". Simple dan sedap.






No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...