Sunday, June 6, 2010

Pegedil Ayam

Walaupun rupa tiada, rasanya ada...

Apa kata hari ni kita tengok resepi pegedil ayam Kak Intan. Sebenarnya 1st time akak buat pegedil ni, suka makan tapi malas nak buat. Hari ni semangat berkobar-kobar nak makan pegedil.. try buat dan the result was soooo sedap! (angkat bakul sendiri lak). Kalau nak cuba boleh le nengok resepi kat bawah ni,

Bahan-bahannya :-

1 paket ayam cincang (akak beli brand Ayamas)

1 labu bawang besar (potong dadu)

2 biji kentang (rebus)

3-4 sudu tepung jagung (ikut kepakaran puan-puan)

Sedikit daun ketumbar (dihiris halus)

Cili Api (kalau suka pedas)

Lada hitam (ditumbuk)

Lada sulah, garam dan gula

Cara-caranya :

Lenyekkan kentang hingga halus. Campurkan ayam dan kacau hingga sebati.

Masukkan bawang, & daun ketumbar. Kacau hingga sebati

Masukkan tepung jagung dan kacau hingga sebati sehingga boleh di bentuk menjadi bulat.

Campurkan cili api, lada hitam, lada sulah dan perasa dan kacau hingga sebati.

Bentukkan pegedil tadi menjadi bulat dan agak leper. Masukkan dalam fridge selamat 5 minit.

Pecahkan 1 biji telur dan pukul sedikit. Celup pegedil yang telah dikeluarkan dari dalam fridge kedalam telur dan goreng hingga kekuningan.

Boleh dimakan dengan nasi atau makan begitu saja bersama cili sos. Mmmm sedap hingga menjilat jari.

Selamat Mencuba..





2 comments:

  1. Kalau ikut resepi org Johor...kentang tu digoreng instead of rebus...lagi shedap...

    ReplyDelete
  2. Liyana,

    Nanti K. Intan cuba goreng lak.. kalau ada any petua, boleh le perturunkan yek! Thanks

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...